Как да си сглобим сами кухня

В няколко серии от статии, ще ви покажа как сами да сглобите вашата кухня.

 

Ако умеете да работите с ръчни инструменти, ако можете да мерите с ролетка и да използвате „прав ъгъл“ 🙂  ще можете сами да направите своята кухня. Разбира се най -добре би било  да поръчате своята кухня на професионалисти но ако финансите не достигат и сте склонни да инвестирате определено време и усилия в тази посока, ще можете и сами да сглобите своята кухня и цената, която ще заплатите ще е значително по-ниска от тази в кварталния мебелен магазин . Разбира се, когато се наемете сами да правите своята кухня, носите и сами отговорността за евентуални грешки, но ако правите всичко внимателно , без да бързате припряно, съм сигурен  че ще се справите. Трябва да уточня , че ще говорим само и изключително за кухни изработени от готови ламинирани (или други  готови плоскости неизискващи допълнителна повърхностна обработка, освен кантиране) плоскости които могат да са в различни цветове и декори. За другите по-луксозни варианти, като кухни от масив, лакиран или фурнирован MDF е желателно да се обърнете към професионалисти защото там нещата с обработките са по-сложни.

Проектиране:

 

Стъпките,които трябва да извървите за да проектирате своята кухня са следните:

  1. Вземане на размери на мястото където ще бъде разположена кухнята – в това число заснемане на всички електрически и водопроводни изводи – ако не смятате да ги коригирате.
  2. Напишете на лист основните елементи, които искате да присъстват във вашата кухня:  фурна, котлон, аспиратор, хладилник, миялна машина,микровълнова фурна и.др.
  3. Изчертаване на разположението на отделните елементи на кухнята – отделните шкафове и тяхната последователност, определяне мястото на хладилника,мивката, котлона и всички основни и не толкова основни неща,които искате да присъстват във вашия проект, а след това и в готовата ви кухня. Изчертаването може да стане на ръка с молив и линия 🙂 или със някой специализиран софтуер, който можете да използвате.
  4. Избор на материали за корпуса и челата ( вратичките ) на вашата кухня. Това може да стане от интернет на сайта на фирмата производител или вносител , но най-добре ще е да отидете в офиса на някоя от  фирмите предлагащи плоскости за да можете да видите избрания цвят или декор на живо.
  5. Детайлизиране на проекта – разкрой : този етап включва подробна разбивка на всеки модул(шкаф) на вашата кухня на отделни детайли с размери и описание на обработките които са необходими
  6. Изпращане на вашия вече детайлизиран проект на фирма, която извършва услугата : рязане и кантиране – те би трябвало ( ако всичко е наред с проекта) да ви дадат цена – колко ще струват плоскостите и съответната работа по рязането,кантирането и пробиването на отвори за панти .
  7. Сглобяване на корпусите на отделните шкафчета във вид готов за монтаж.
  8. Монтиране на кухнята , това включва : подреждане и нивелация на долен ред , монтиране на горен ред, монтиране на плот и стенна облицовка,монтиране на мивка и съответните електроуреди, които ще се включват във вашата кухня.

[box] Ако някоя или всички от изброените по-горе стъпки ви се струва сложна, или не искате да рискувате можете да се възползвате от моя пакет за проектиране на кухня: „Направи сам„. Така за вас ще остане само да сглобите сами готовите елементи, които ще пристигнат при вас![/box]

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *